Şahsi sayfam olan "sefaaksekili.com" a götürüyorum..

11 Ara 2014

P.t Barnum kimdir ?
Bu soruyu duyanların akıllarında farklı yamıtların oluşması muhtemeldir. Kimine göre bir şarlatan, kimine göre halkla ilişkilerin mucidi, kimine göre ise ilkel bir reklamcıdır.
Asıl adı Phineus Taylor Barnum’dur. Kendisi Barnum&Bailey sirkinin kurucusu, Amerikalı iş adamıdır.
Hikaye tam olarak şöyle başlar; 1810 yılında ABD’nin Connecticut eyaletinde dünyaya gelir. Elbette ki sefalet içinde büyüyen Barnum kısa süre sonra babasını kaybeder. Dolayısıyla evin geçimi Barnum’un omuzlarına yüklenir. Haftalık çıkan bir gazetede çalışmaya başlar fakat trajik olaylar silsilesi peşini bırakmaz. Öyleki Barnum’u mahkumiyete kadar sürükler.
Feleğin sillesini yedikçe aklı başına gelen Barnum; insanların en bastırılamaz duygusu olan merak üzerinden yürümeye karar verir. “Her dakika bir enayi doğuyor.” Sözüyle (söyleyip söylemediği meçhuldur.) İşe başlamıştır.
   Barnum&Bailey sirkini açarak tüm dikkat çekecek tipleri buraya toplar. Jumbo fil, General Tom Thumb, Fiji denizkızı, Constentenus, cüceler, devler, albinolular… Edebi yeteneğini de konuşturarak bu tiplere şöyle afilli hikayeler yazar. Bu hikayeleri halka fısıltı, dedikodu yöntemiyle güzelce bir yayar. Dikkat çekici afişler de insanların merak duygusunu tetikler elbette. Ön hazırlıkların tamam olduğunu anladıktan sonra sirki kurar.
Bundan sonrası zaten kolaydır. Otur ve kazandığın paraları say…
Günümüzde Barnum’un halkla ilişkilerin aşamalarından( yanıltma,bilgi verme,çift taraflı iletişim) ilkinin başlamasında ve gelişmesinde büyük bir önemi olduğu vurgulanır. Fakat şöylede bir gerçek vardır ki; kabaca bakacak olursak günümüzde de Barnum’un izini takip edenleri görmek zor değildir. Gönül gelişmek, değişmek ister. Gönül 1800’lü yıllardaki anlayışı devam ettirmek istemez! Gelgelim ne yapılabilir ki, insan her çağda insan; merak duygusu ise her çağda bakidir!
Pr’cılar seni hiç unutmayacak P.t Barnum..!
Kaynakca: /www.mfdukkani.com/barnumun-harikalar-diyari/

0 yorum :

Yorum Gönder